Kosmetyczne zastosowanie żurawiny

Bakalie.com

Kosmetyki zawierające żurawinę działają na skórę nawilżająco i regulują jej ph. Żurawina jest źródłem antyoksydantów przede wszystkim witaminy C, antocyjanów i flawonoidów, które działają odmładzająco na nasze komórki. Dlatego często jest stosowana w kosmetykach, zwłaszcza tych, przeznaczonych dla cery dojrzałej. Jej działanie antybakteryjne wykorzystywane jest z kolei w kosmetykach do pielęgnacji cery trądzikowej.

Żurawina jest też składnikiem kremów i emulsji rozświetlających skórę i pomagających pozbyć się przebarwień, kosmetyków przeznaczonych do regeneracji oraz nawilżenia skóry suchej, zniszczonej nadmiernym opalaniem oraz peelingów, które wygładzają i nadają gładkości skórze. Zawarte w niej witaminy i pierwiastki odżywiają skórę, poprawiają jej funkcjonowanie, wzmacniają też odporność immunologiczną skóry i reminalizują ją. W kosmetyce najczęściej wykorzystywany jest sok oraz olej z żurawiny.

Odmładzające działanie żurawiny

Żurawina coraz częściej pojawia się jako składnik kosmetyków anti – aging. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy spowalnia ona proces starzenia się skóry. Z wiekiem skóra staje się zmęczona, poszarzała i traci swoją elastyczność. Żurawina, powoduje, że skóra staje się bardziej sprężysta, jędrna i napięta. Przywraca jej  promienny wygląd i blask, wygładza drobne zmarszczki. Zabiegi z użyciem preparatów z żurawiny wzmacniają strukturę skóry i pobudzają ją do produkcji kolagenu. Mają też działanie liftingujące. Zawarte w żurawinie antocyjany i flawonoidy wzmacniają również ścianki naczyń krwionośnych i poprawiają wygląd włosów i paznokci. Dlatego żurawina jest stosowana w szamponach, odżywkach do włosów oraz w kremach do rąk i paznokci.

Żurawina a trądzik

Dzięki temu, że żurawina pomaga w oczyszczaniu skóry z substancji toksycznych oraz dzięki jej działaniu antybakteryjnemu, jest często stosowana do produkcji kosmetyków dla osób z cerą trądzikową. Preparaty z żurawiną zmniejszają wytwarzanie sebum, którego nadmiar jest związany z cerą tłustą, która to najczęściej jest narażona na problemy z trądzikiem. Żurawina pomaga także redukować zmiany zapalne skóry, zmniejsza zaczerwienienia, łagodzi swędzenia i podrażnienia skóry.

Bez większego problemu, możemy również samodzielnie przygotować domowy preparat na wypryski. Aby go przygotować potrzeba 5 łyżek świeżej żurawiny i jedną łyżkę cząbru, zioła o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych.  Liście cząbru zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15 minut. Następnie do tak przygotowanego naparu dodajemy zmiksowaną świeżą żurawinę. Kosmetyk nakładamy miejscowo na wypryski i po 15 minutach zmywamy wodą. Z żurawiny możemy też przygotować maseczkę dla cery przetłuszczającej się. Do łyżeczki soku żurawinowego dodajemy odrobinę mąki ziemniaczanej i nakładamy na twarz. Po kilku minutach maseczkę zmywamy. Skóra będzie po niej lepiej odżywiona i odświeżona

Olej z żurawiny

Olej z żurawiny uzyskuje się w wyniku tłoczenia na zimno nasion tych owoców. Zawiera ok. 65% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest on bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega – 3, omega – 6 i omega – 9. Kwasy te mają działanie przeciwzapalne, nawilżają i wzmacniają naszą skórę, poprawiają jej elastyczność i sprężystość. Kwasy omega-3 i omega-6 są szczególnie polecane przy łuszczycy i egzemach.  Olej żurawinowy zawiera też przeciwutleniacze, zwalczające wolne rodniki i zapobiegające starzeniu się. Jednym z nich jest tokotrenol, określany również mianem “super witaminy E”. Chroni on skórę przed promieniami UV, usprawnia mikro krążenie skórne, chroni lipidy cementu międzykomórkowego i fosfolipidy błon komórkowych przed utlenianiem oraz uzupełnia braki w strukturach lipidowych warstwy rogowej naskórka.

Olej żurawinowy jest składnikiem wielu kosmetyków, ale możemy go stosować bezpośrednio na skórę. 3 – 4 krople oleju nanosimy na oczyszczoną skórę twarzy i wmasowujemy opuszkami palców. Masujemy około 30 sekund, aż do pełnego wchłonięcia się kosmetyku. Olej z żurawiny wchłania się szybko, jest lekki, nie pozostawia tłustego filmu.Olej z nasion żurawiny możemy użyć też do leczenia i pielęgnacji skóry głowy i włosów. Dzięki zawartym w sobie minerałom wzmacnia i odżywia włosy oraz łagodzi podrażnienia skóry głowy. Daje też naturalną ochronę włosom przed promieniowaniem UV i innymi czynnikami zewnętrznymi. Dodaje blasku włosom matowym, doskonale je nawilża, zaś dodany do odżywki ułatwia rozczesywanie.


Autor: Redakcja Bakalie.com