Właściwości kosmetyczne maku

Bakalie.com

W kosmetyce wykorzystuje się ziarna maku, ale również płatki kwiatów, przede wszystkim zaś olej makowy. Zawierają one cenne kwasy tłuszczowe, witaminy i sole mineralne, które mają znaczący wpływ na kondycję naszej skóry, włosów czy paznokci.

Olej makowy często stosowany jest w kosmetykach do włosów, szamponach, balsamach, odżywkach i maskach. Posiada on właściwości nawilżające, odżywia je i nadaje włosom połysku. Można też samodzielnie przygotować w domu płukankę do włosów z oleju makowego. Olej makowy może być wykorzystywany również w pielęgnacji każdego rodzaju skóry. Szczególnie jednak polecany jest dla skóry wrażliwej. Ma działanie nawilżające, odżywcze i regeneracyjne. Zapobiega powstawania zaskórników w skórze. W połączeniu z pastą cynkową i tranem jest używany do leczenia ran i owrzodzeń. Ponadto wzmacnia naczynia krwionośne.

Olej z ziaren maku jest też często stosowany w kosmetykach antycellulitowych i ujędrniających skórę. Poprawia on krążenie krwi, zmniejsza „skórkę pomarańczową”, skóra staje się gładsza, a bruzdy mniej widoczne.

Ekstrakt z płatków maku stosuje się do produkcji płynów o działaniu przeciwzapalnym oraz kremów i lotionów do pielęgnacji skóry wrażliwej, delikatnej, skłonnej do podrażnień i alergicznej. Posiada on właściwości zmiękczające i łagodzące, które przynoszą ulgę podrażnionej skórze, dzięki zawartości śluzów. Z płatków produkuje się też płyn do płukania jamy ustnej, czy przemywania spojówek oraz płyn do higieny intymnej.

Ziarna maku najczęściej wykorzystywane są w peelingach. Można je przygotować samodzielnie.

Peeling makowy na skórę dłoni: dwie łyżki zmielonego maku łączymy z łyżką miodu. Masujemy skórę dłoni przez 3 – 5 minut, a następnie zmywamy wodą.

Peeling makowy do stóp: pół szklanki maku mieszamy z dwiema łyżkami oliwy, jedną łyżką skrobi ziemniaczanej, jedną łyżką cukru i dwiema łyżkami soku z cytryny. Peeling nakładamy na stopy to wcześniejszym wymoczeniu ich w wodzie.
 
Autor: Redakcja Bakalie.com