Pomarańcze - właściwości kosmetyczne

Bakalie.com

Olejki wytwarzane z kwiatów i liści pomarańczy stosuje się w kosmetyce i aromaterapii. W kosmetyce zastosowanie ma również ekstrakt z miąższu pomarańczy.

Ekstrakt z miąższu pomarańczy

Ekstrakt z pomarańczy wykorzystywany jest do produkcji kosmetyków chroniących skórę przed fotostarzeniem i w produktach do stosowania po opalaniu. Zawarte w pomarańczy flawonoidy, antocyjany i witamina C są przeciwutleniaczami i chronią skórę przed działaniem wolnych rodników. Flawonoidy działają również ochronnie i wzmacniająco na naczynia krwionośne, zmniejszają ich przepuszczalność i zwiększają odporność naczynek. Działają również antyseptycznie i przeciwgrzybiczno. Witamina C wpływa na syntezę kolagenu i przyspiesza gojenie się ran. Pomarańcze zawierają również duże ilości kwasów AHA, które pomagają redukować zmarszczki i plamy powstałe na skutek działania promieni słonecznych. Kwasy AHA oddziałują na warstwę rogową naskórka i redukują jego nadmierne rogowacenie. Warstwa rogowa naskórka staje się cieńsza, bardziej elastyczna i nawilżona, a skóra jest odświeżona, wygładzona, poprawia się też jej koloryt. Dlatego wyciąg z pomarańczy jest też składnikiem kosmetyków przeciwstarzeniowych, nawilżających czy depigmentujących. Ekstrakt pomarańczy stosuje się także w preparatach kosmetykach o działaniu antyseptycznym, tonizującym i oczyszczającym.

Olejek neroli

Kolejnym produktem wykorzystywanym w kosmetyce, a otrzymywanym z pomarańczy jest olejek neroli. Powstaje on metodą destylacji, ekstrakcji lub tłoczenia na zimno z kwiatów gorzkiej lub słodkiej pomarańczy. Jego nazwa pochodzi od imienia włoskiego księcia Nerola, którego żona Anna Maria de la Tremoille uwielbiała perfumy, a zwłaszcza te zawierające olejek z kwiatów pomarańczy. Olejek neroli przywraca skórze odpowiednią wilgotność, poprawia jej elastyczność oraz przyspiesza jej regenerację. Działa też wzmacniająco na naczynia krwionośne. Normalizuje wydzielanie sebum, oczyszcza i matuje skórę. Może być tez stosowany do leczenia dermoz i stanów zapalnych oraz redukcji rozstępów. Stosuje się go w kosmetykach do cery suchej, mieszanej, a także tłustej. Olejku neroli nie wolno stosować bezpośrednio na skórę, należy wcześniej rozcieńczyć go w innym nośniku. Aby uzyskać litr olejku neroli potrzeba tony płatków kwiatu pomarańczy. Dlatego jest on bardzo drogi. Tańszą opcją jest stosowanie powstającego w procesie destylacji kwiatów pomarańczy hydrolatu. Jego zapach jest bardziej wyważony i mniej intensywny, a Hydrolat nadaje się do stosowania bezpośredni na skórę. Jest on polecany do cery tłustej, trądzikowej, naczynkowej, zaczerwienionej, wrażliwej, delikatnej i dojrzałej.

Olejek petitgrain

Z liści drzewa pomarańczowego otrzymuje się olejek petitgrain. Jego nazwa wywodzi się z czasów gdy tłoczono olejek z małych niedojrzałych owoców (petit grains – małe nasiona). Metoda ta okazała się nieefektywna i bardzo droga, a gdy zaczęto tłoczyć oddzielnie olejek z owoców dojrzałych i oddzielnie z liści, nazwa pozostała przy olejku z liści. W porównaniu do olejku neroli  petitgrain zawiera więcej linalolu i linalylu acetate. Ma działanie odświeżające, antyseptyczne, przeciwgrzybicze. Ma działanie ściągające i pomaga równoważyć wydzielanie sebum nie powodując przesuszenia skóry. Dlatego polecany jest do stosowania do skóry tłustej, łojotokowej i trądzikowej. Nadaje się też do pielęgnacji włosów.

W przeciwieństwie do innych olejków cytrusowych petitgrain nie jest fotouczulający i może być używany, gdy skóra wystawiona jest na działanie promieni słonecznych.


Autor: Redakcja Bakalie.com