Właściwości zdrowotne miodu gryczanego

Bakalie.com

Miód gryczany

Należy do miodów najpóźniej zbieranych. Uzyskiwany jest dopiero pod  koniec lipca. Jego kolor przypomina barwę mocno zaparzonej herbaty- jest ciemnobrunatny, dlatego najłatwiej rozróżnić go od pozostałych miodów. Istnieje bowiem zasada, że im miód ciemniejszy, tym zawiera więcej składników, które polepszają ogólną kondycję naszego organizmu. Bogaty aromat gryki jest wyczuwalny od razu po otworzeniu słoika, w smaku jest zaś ostry a czasami nawet lekko piekący.

Na całym świecie wykorzystywany jest w medycynie. W swym składzie zawiera rutynę- substancję, która poprawia kondycję naczyń krwionośnych, uelastycznia je oraz oczyszcza z substancji niepożądanych, hamuje proces rozkładu witaminy C, przyspiesza gojenie się ran.  Kolejnymi istotnymi składnikami, które sprawiają, że miód ten ma tak szerokie zastosowanie lecznicze jest obecność cukrów prostych, które bardzo szybko się wchłaniają do krwiobiegu. Duże ilości magnezu wpływają kojąco na funkcjonowanie układu nerwowego i regulują pracę serca. W porównaniu do innych miodów zawiera większe ilości inhibiny- substancji odpornościowej oraz żelaza, potasu, manganu, jodu.

Przeprowadzone badania wykazały, iż jego regularne spożywanie przyczynia się do wzrostu poziomu hemoglobiny oraz znacznie przyspiesza rekonwalescencję po przebytych chorobach i urazach.

Miód ten, w 100 g posiada 340 kalorii. Nie należy się jednak martwić, że spożywając go przybędzie nam zbędnych kilogramów, a wszystko dzięki cukrom prostym, które ulegają szybkiemu wchłanianiu i rozkładowi. Z powodzeniem można go stosować do słodzenia kawy, herbaty, soków a także dodawać do naszych domowych wypieków. Można również wytwarzać z niego domowe maseczki do włosów. Posiada bowiem substancje, które w znacznym stopniu wpływają na oczyszczanie skóry głowy i działają wzmacniająco na końcówki włosów.


Kiedy stosujemy miód gryczany?

·     w leczeniu złamań,

·      w przypadku osłabienia odporności, przeziębień

·      zalecany jest osobom w wieku podeszłym, uskarżającym się na problemy z układem krążenia,

·      chroni przed powstawaniem zmian miażdżycowych,

·      w celu przyspieszenia gojenia się ran zarówno tych wewnętrznych jak i zewnętrznych,

·      z powodzeniem może być stosowany u chorych na cukrzycę insulinoniezależną,

·      w leczeniu anemii zarówno u dzieci jak i dorosłych,

·      używany jest do produkcji kosmetyków- głównie spotkać go można w kremach przeciwzmarszczkowych, peelingach, maseczkach odżywczych.

Autor: Redakcja Bakalie.com