Olej nanerczowy- wykorzystanie

Bakalie.com

Olej z orzechów nerkowca wykorzystywany jest przede wszystkim w kosmetyce. Jest on używany do pielęgnacji skóry. Dzięki zawartości antyoksydantów takich jak witamina A i C, kosmetyki zawierające olej z orzechów nerkowca są polecane dla cery dojrzałej. Działają na skórę pielęgnująco, regenerują ją i w widoczny sposób odmładzają. Spłycają zmarszczki i zapobiegają ich powstawaniu. Przywracają też cerze elastyczność. Olej z nerkowców stosuje się przy skórze wrażliwej, łagodzi on stany zapalne oraz zaczerwienienia spowodowane działaniem czynników atmosferycznych takich jak niska temperatura czy wiatr. Pomaga także na oparzenia słoneczne. Wspomaga odnowę uszkodzonej i popękanej skóry. Można go też stosować do pielęgnacji ust. Jeśli wmasujemy go w usta zapobiega ich pierzchnięciu.

Olej z orzechów nanercza używa się również do pielęgnacji włosów, które stają się pod jego wpływem mocniejsze i pełne blasku.
Z kolei łupiny orzecha nerkowca zawierają olejek o nazwie urushiol. Jest to silna trucizna o właściwościach parzących, która może spowodować kontaktowe zapalenie skóry, a nawet śmierć. Wykorzystuję się go również w kosmetyce, gdyż ma silne działanie bakteriobójcze. Produkuje się z niego preparaty antyseptyczne, środki dezynfekcyjne i preparaty do usuwania kurzajek.

W kosmetyce wykorzystywane są same orzechy nerkowca. Stosuje się je do wyrobu peelingów do ciała. Świetnie nadają się do usuwania martwego naskórka, są przy tym delikatne dla skóry i nie powodują podrażnień.

Olej z orzechów nerkowca w kuchni

Olej z orzechów nanercza jest bardzo bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, sterole roślinne i węglowodany. Jest stosowany dla wzmocnienia smaku lekkich sosów sałatkowych. Podobnie jak inne oleje orzechowe używa się go do potraw przyrządzanych na zimno, gdyż poddany obróbce termicznej traci swoje wartości odżywcze.

Inne zastosowania olejku ze skorupek nerkowca

Olej ze skorupek nerkowca zwany olejem nanerczowym używany jest w przemyśle do wyrobu politury, lakierów, kwasoodpornego cementu, insektycydów, barwników i kitów wodoszczelnych. Służy również do natłuszczania sieci rybackich, impregnowania drewna. 

Autor: Redakcja Bakalie.com