Zielony jęczmień w kosmetyce i nie tylko

Bakalie.com

Jęczmień jest jednym z najstarszych i najczęściej stosowanych zbóż na świecie. Od starożytności znane są jego właściwości odżywcze i lecznicze. Jęczmień zawiera przeciwutleniacze, witaminy takie jak B1, B2, B6, B12, C, E, oraz pierwiastki: żelazo, wapń, magnez i cynk. Właśnie dzięki tym właściwościom jęczmień znalazł również swoje miejsce w kosmetyce.

Jęczmień jest używany do produkcji kremów i balsamów. Ma wysoką zawartość beta karotenu, zatem potrafi więc w znaczący sposób poprawić ogólny koloryt cery. Można też przyrządzić z niego delikatny środek złuszczający, kojący i wygładzający suchą skórę.

Palenie papierosów, częste i nadmierne opalanie się oraz upływ czasu nie mają najlepszego wpływu na naszą skórę. Jesteśmy narażeni na działanie wolnych rodników, które niszczą nasze tkanki. Zawarte w jęczmieniu antyoksydanty wiążą wolne rodniki i spowalniają proces marszczenia i wiotczenia skóry. Starzeniu się komórek zapobiega też zawarty w tym zbożu selen. Kosmetyki zawierające ekstrakt z jęczmienia mają działanie nawilżające i wygładzające powierzchnię skóry. Dlatego są często przeznaczone do pielęgnacji cery dojrzałej.

Kosmetyki z jęczmienia nadają się również dla osób z cerą trądzikową. Zboże to jest źródłem cynku, który pomaga w leczeniu trądziku i w problemach z nadmiernie przetłuszczającą się skórą. Jęczmień zawiera również duże ilości lizyny, która jest środkiem antybakteryjnym. Lizyna działa też przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo oraz pomaga w leczeniu różnych problemów skórnych takich jak egzema i atopowe zapalenie skóry. 

Autor: Redakcja Bakalie.com