Olej z pestek malin

Bakalie.com

Olej z pestek malin jest jednym z tych luksusowych, słodkich i niezwykle atrakcyjnie brzmiących olejów, których już sama nazwa automatycznie przywołuje w nas obrazy soczystych, świeżych malin. Olej posiada właściwości nawilżające, okluzyjne, przeciwzapalne a także przeciwutleniające. Ponadto, olej z pestek malin oferuje nam właściwości przeciwdziałające starzeniu się skóry, poprawiające jej elastyczność, wygładzające zmarszczki i niwelujące zwiotczenie skóry.
W kosmetykach wykorzystywany jest głównie dzięki właściwościom nawilżającym, przeciwutleniającym oraz tworzącym na skórze barierę lipidową. Jest doskonałym dodatkiem do serum, olejków do twarzy, balsamów oraz kremów do cery suchej, odwodnionej i dojrzałej. Olej z pestek malin jest także składnikiem bardzo chętnie dodawanym do balsamów do ust a także innych produktów do ust, ze względu na to, że tworzy swoistą barierę chroniącą przed utratą nawilżenia i przed podrażnieniami.

6 powodów by sięgać po olej z pestek malin

1.   Olej z pestek malin absorbuje promienie UV-B i UV-C przez co sprawdza się jako krem do opalania o szerokim spektrum.
2.   Posiada właściwości przeciwzapalne, ze względu na wysoką zawartość kwasu alfa-linolenowego ( najwyższy poziom wśród wszystkich olejów pozyskiwanych z nasion owoców) oraz fitosteroli, co sprawia, że jest przydatny w leczeniu egzemy oraz łuszczycy.
3.   Posiada właściwości przeciwstarzeniowe dzięki dużej zawartości antyoksydantów, które zatrzymują proces destrukcji kolagenu i wspomagają utrzymanie skóry widocznie odmłodzonej.
4.   Olej z pestek malin jest bogaty w silny antyoksydant – witaminę E. Działanie antyoksydantów w pielęgnacji skóry jest niezwykle istotne, gdyż chroni przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, które w konsekwencji przyczyniają się do starzenia się skóry a nawet do występowania nowotworów skóry.
5.   Posiada wysoki poziom fitosteroli, które pomagają zredukować trans- naskórkową utratę wody, tym samym zapewniając jej odpowiedni poziom nawilżenia.
6.   Fitosterole pomagają także naprawić uszkodzenia skóry, wywołane na przykład czynnikami środowiskowymi, między innymi szkodliwym wpływem promieni słonecznych.

Olej na pestek malin jest bardzo bogaty w NNTK ( niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), głównie kwas linolowy i linolenowy. Zawiera bardzo wysoki poziom witaminy E ( tokoferol), o działaniu przeciwutleniającym a także karotenoidy (witaminę A). 

Autor: Redakcja Bakalie.com