Właściwości kosmetyczne truskawek

Bakalie.com

Owoce mają duże zastosowanie w kosmetyce. Zawarte w nich witaminy, minerały, kwasy owocowe i inne związki mają pozytywny wpływ na wygląd i kondycję naszej skóry i włosów. Jednym z popularnych owoców wykorzystywanych w kosmetyce są truskawki. Wyciąg z truskawek, ekstrakt z liści truskawek i olej z nasion (orzeszków) truskawek są często wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym. Możemy też samodzielnie w domu przygotować np. maseczkę z tych smacznych owoców. 

Truskawki zawierają wiele witamin i minerałów. Są źródłem witamin A,C,E – silnych antyoksydantów i witamin z grupy B wpływających na gospodarkę wodno lipidową skóry. Witaminy te, mają duże znaczenie dla zachowania młodego wyglądu skóry. Zawierają tez potas i sód, które poprawiają nawilżenie skóry, żelazo poprawiające jej koloryt, wapń, fosfor wspomagające regenerację komórkową i magnez, który opóźnia procesy starzenia.

Wyciąg z truskawek

Wyciąg z miąższu truskawek i suchy ekstrakt z truskawek maja wiele zastosowań w kosmetyce. Jego działanie bakteriobójcze i ściągające wykorzystuje się w kosmetykach do cery łojotokowej i trądzikowej. Działanie nawilżające i regenerujące skórę powoduje, że występuje w kosmetykach dla cery suchej, łuszczącej się i zniszczonej. Dzięki zawartej w nim witaminie C kosmetyki z wyciągiem z truskawki poprawiają koloryt skóry i pomagają usunąć przebarwienia. Może być on też naturalnym filtrem UVA/UVB w kosmetykach do opalania.  Kosmetyczne właściwości miąższu z truskawek możemy wykorzystać również w domu robiąc domową maseczkę z truskawek.

Olej z orzeszków truskawek

To co uważamy za owoc truskawki to tak naprawdę rozrośnięte dno kwiatowe na którym znajdują się właściwe jej owoce – orzeszki (nasiona) truskawek. Uzyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno, nierafinowany i niefiltrowany olej z nasion truskawek jest bardzo ceniony w kosmetyce. Olej ten jest bogatym źródłem NNKT: kwasu linolowego, alfa-linolenowego i oleinowego oraz antyoksydantów i gammatokoferolu. Substancje te wspomagają regenerację skóry, działają przeciwbakteryjnie, nawilżająco i odżywczo, przez co stosuje się je w kosmetykach do cery dojrzałej, suchej i zniszczonej.

Olej truskawkowy używany jest też w kosmetykach dla skóry łojotokowej i trądzikowej, gdyż poprawia gospodarkę lipidami i zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych.

Ekstrakt z liści truskawek

Liście truskawek zawierają polifenole, przede wszystkim flawonoidy, które pomagają wyrównać koloryt skóry, wzmacniają naczynia krwionośne, działają ściągająco na pory skóry. Poprawiają też jej teksturę oraz rozjaśniają przebarwienia. Świeże, umyte liście truskawek można przykładać na rany i wrzody, które dzięki temu lepiej się goją.  


Autor: Redakcja Bakalie.com