Pestki dyni w kosmetyce

Bakalie.com

Nasiona dyni zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Wszystkie te składniki wpływają korzystnie nie tylko na nasze zdrowie, ale również na urodę. Dlatego w kosmetyce coraz częściej wykorzystuje się ekstrakt lub olej z pestek dyni.

 Olej z pestek dyni w kosmetyce

Olej z pestek dyni jest olejem tłoczonym na zimno z nieprażonych pestek dyni. W kosmetyce stosuje się go do każdej cery, ale przed wszystkim polecany jest dla osób o skórze suchej, łuszczącej się, pękającej i dojrzałej. Natłuszcza, nawilża i wygładza skórę, poprawia jej napięcie i spłyca zmarszczki. Łatwo się wchłania i jest antyalergiczny. Obecne w nim fitosterole powoduję, że ma działanie przeciwzapalne. Dzięki zawartości potasu ma działanie oczyszczające i rozjaśniające. Pomaga w walce z cellulitem, rozstępami i trądzikiem. Olej dyniowy zawiera też skwalen, który odbudowuje warstwę lipidową skóry, zmniejsza szorstkość i suchość skóry. Olej ten jest również źródłem witamin A, C, D i E oraz witamin z grupy B. Dzięki temu chroni skórę przed procesem starzenia, przyspiesza też produkcję kolagenu i elastyny.

Używa się go jako balsam lub dodatek do kremów czy peelingów oraz jako olejek do masażu. Można go też używać bezpośrednio na skórę, ale ze względu na jego ciemną i intensywną barwę lepiej jest przed naniesieniem na skórę wymieszać go z niewielką ilością wody lub innego oleju.

Olej z pestek dyni może być też stosowany do pielęgnacji włosów. Pomaga przy wypadaniu włosów, odżywia cebulki i wspomaga porost włosów. Ten pozytywny wpływ ma nie tylko wcieranie oleju w skórę głowy, ale również jego spożywanie. Olej dyniowy działa też przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo na nasze paznokcie. Do tego przyspiesza odbudowę paznokcia i sprzyja jego regeneracji.

Ekstrakt z pestek dyni w kosmetyce

Ekstrakt z pestek dyni działa na skórę kojąco i wspomaga proces jej odnowy. Zawarty w nim skwalen jest składnikiem płaszcza lipidowego ludzkiej skóry, a nienasycone kwasy tłuszczowe dodatkowo chronią naszą skórę. Bardzo ważną rolę w poprawie kondycji skóry mają fitosterole, które również są obecne w tym ekstrakcie. Poprawiają one strukturę błon komórkowych i zwiększają zawartość lipidów w skórze przez co poprawiają stopień nawilżenia i elastyczność skóry. Wzmacniają też ścianki naczyń krwionośnych. Kosmetyki zawierające ekstrakt z pestek dyni są wskazane przede wszystkim dla osób mających cerę wrażliwą, naczynkową, dojrzałą suchą lub odwodnioną.

Domowej roboty kosmetyki z pestek dyni

Kosmetyki z pestek dyni możemy też przygotować w domu. Jeżeli mamy cerę trądzikową możemy zrobić prostą maseczkę z tych nasion. Bierzemy garść łuskanych, namoczonych pestek i miażdżymy je w moździerzu. Tak otrzymaną papkę nakładamy na twarz na 15 – 20 minut, a następnie spłukujemy wodą.  Możemy też przygotować tonik z nasion dyni. W tym celu zalewamy pestki wrzącą wodą. Powstały napar używamy jako tonik, który świetnie zwalcza trądzik i stany zapalne skóry. Aby uzyskać olejem do masażu należy wymieszać olej z nasion dyni i innym olejem roślinnym w proporcji 1:1.


Autor: Redakcja Bakalie.com