Właściwości kosmetyczne owocu Camu Camu

Bakalie.com

Właściwości kosmetyczne owoców camu camu

Owoce camu camu są coraz częściej wykorzystywane w kosmetyce. W sklepach znajdziemy kremy nawilżające i tonizujące, balsamy i maseczki zawierające jagody camu camu. Zainteresowanie firm kosmetycznych tym owocem jest spowodowane przede wszystkim tym, że są one bogatym źródłem antyoksydantów takich jak beta karoten, trolox i kwas askorbinowy.

Największym bogactwem owoców camu camu jest kwas askorbinowy, czyli witamina C. Kosmetyki z witaminą C sprawdzają się w pielęgnacji każdego typu skóry, zwłaszcza korzystne są dla cery szarej, zmęczonej, trądzikowej i z przebarwieniami. Mają działanie rozświetlające, rozjaśniające i przeciwzapalne. Kwas askorbinowy poprzez stymulację procesów tworzenia kolagenu spowalnia procesy starzenia się skóry. Uszczelnia też naczynia krwionośne oraz zwiększa elastyczność naczyń włosowatych w skórze. Dlatego kosmetyki z camu camu polecane są też dla osób z cerą naczynkową.

Beta karoten jest prowitaminą witaminy A. Najczęściej wykorzystywany jest w kosmetykach wspomagających opalanie, gdyż jest on magazynowany w skórze i w połączeniu z promieniami słonecznymi nadaje jej kolor delikatnej opalenizny. Ponadto działa jak filtr przeciwsłoneczny i chroni naszą skórę przed promieniowaniem UVA i UVB. Kosmetyki z prowitaminą A chronią też przed powstawaniem plam i przebarwień skóry oraz przed fotostarzeniem się skóry, czyli przedwczesnym starzeniem się skóry spowodowanym negatywnym wpływem promieniowania słonecznego. Zawarty w camu camu beta karoten ma właściwości odmładzające, pobudza skórę do produkcji kolagenu.

Zawarty w owocach camu camu trolox jest z kolei pochodną witaminy E. Witamina ta również chroni skórę przed przedwczesnym starzeniem się, pomaga zmniejszyć ilość zmarszczek, w widoczny sposób wpływa na poprawę kondycji cery dojrzałej, pomagając przywrócić jej gładkość, elastyczność i prawidłowy koloryt.
Autor: Redakcja Bakalie.com