Olej z baobabu - dla zdrowia i urody

Bakalie.com

Z nasion owoców baobabu (Adansonia digitata) otrzymuje się olej o silnych właściwościach nawilżających, zmiękczających i regenerujących. Jest on źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, zawiera witaminy E, A, D, F i sterole. W trudnych warunkach klimatu afrykańskiego olej z baobabu jest niezastąpionym środkiem ochronnym dla skóry, włosów i paznokci. Chroni skórę i włosy przed skrajnymi warunkami atmosferycznymi nie tylko nadmiernym gorącem, ale też zimnem. Używany jest do leczenia różnorodnych chorób skóry, jest też cenionym składnikiem produktów kosmetycznych. Wykorzystywany jest jako baza do produkcji najdroższych kremów, maseczek, szamponów. Stosuje się go także jako środek nawilżający, zmiękczający, wygładzający i regenerujący w kosmetykach Anti-aging oraz w kosmetykach po opalaniu, peelingach, w środkach do pielęgnacji skóry suchej i zniszczonej.

Pielęgnacja skóry za pomogą oleju z baobabu

Dzięki zawartości różnych kwasów tłuszczowych olej z baobabu działa w różnych warstwach naskórka. Szybko się wchłania, nie zatykając porów i nie pozostawiając tłustego filmu. Głęboko penetruje skórę, mocno nawilża i wygładza ją. Polecany jest przede wszystkim do pielęgnacji skóry suchej, przesuszonej, podrażnionej, szorstkiej i spękanej. Dobrze sprawdza się w pielęgnacji skóry po opalaniu. Ujędrnia on i napina skórę zwiotczałą i wygładza zmarszczki oraz neutralizuje wolne rodniki, dlatego polecany jest też dla cery dojrzałej. Pomaga również skórze tłustej uregulować nadprodukcję sebum. Jednak osoby mające cerę trądzikową powinny stosować go ostrożnie, gdyż może powodować nasilenie zmian trądzikowych.

Olej z baobabu można stosować zamiast balsamu, zarówno na noc jak i na dzień. Można też smarować nim skórę twarzy przed wyjściem na mróz, wiatr, czy mocne słońce. Nadaje się on też do masażu rozgrzewającego, zwłaszcza zmęczonych barków i szyi. Można tez dodawać go do kąpieli, gdy ma się suchą skórę.

Pielęgnacja włosów olejem z baobabu

Olej z nasion baobabu może być stosowany do pielęgnacji wszystkich rodzajów włosów. Jednak szczególnie sprawdza się w przypadku włosów suchych, łamliwych i zniszczonych zabiegami fryzjerskimi. Jeśli będzie stosowany regularnie przywróci zniszczonym włosom elastyczności i blask. Ma tez działanie ochronne, zabezpiecza włosy przed szkodliwym działaniem warunków atmosferycznych oraz słonej i chlorowanej wody. Odrobina oleju z baobabu nałożona na skórę głowy łagodzi podrażnienia, nawilża skórę i likwiduje łuszczenie się naskórka.

Pielęgnacja dłoni i paznokci

Jeśli ma się kruche, łamliwe i zniszczone paznokcie również można stosować olej z baobabu. Działa on nawilżająco, przywraca elastyczność i przyspiesza wzrost paznokci. Ma też pozytywny wpływ na suche i spękane skórki. Stosowany zamiast kremu do rąk zapewnia skórze dłoni nawilżenie i regenerację, ochronę i zdrowszy wygląd.

Właściwości lecznicze oleju z nasion baobabu

Olej z baobabu używany jest do leczenia wielu chorób skóry. Stosuje się go przy egzemie, łuszczycy, trądziku i stanach zapalnych skóry w tym w atopowym zapaleniu skóry. Pomaga on także w gojeniu się ran i poparzeń. Zapobiega on też i leczy rozstępy, cellulit oraz pomaga w przypadku blizn. Mimo wielu zdrowotnych właściwości, jeśli cierpimy na którąś z chorób skóry, przed wprowadzeniem do pielęgnacji oleju z baobabu powinniśmy skonsultować się z lekarzem.

Autor: Redakcja Bakalie.com