Olej z orzecha włoskiego

Bakalie.com

Olej z orzecha włoskiego zwany tez olejem orzechowym jest pozyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno miąższu orzechów włoskich. Ma kolor jasno żółty, czasem zielonkawy, temperaturę wrzenie +386 °C i krzepnięcia −27 °C. Jego smak jest intensywnie orzechowy z nuta karmelu. Należy go jadać na zimno. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek z orzechami oraz do ryb, białego mięsa i warzyw. Może być też dodawany do naleśników, ciast i deserów. Jest stosowany w kuchni chińskiej, francuskiej i włoskiej. Nie powinien być raczej używany do smażenia w wysokich temperaturach, gdyż traci wtedy swój aromat i ma skłonność do gorzknienia.

 

Niestety w Polsce olej z orzechów włoskich nie jest zbyt popularny. Wynika to przede wszystkim z jego wysokiej ceny. Litr tego oleju kosztuje przeszło 100 zł. W krajach śródziemnomorskich, we Francji, Australii i Nowej Zelandii jest znacznie tańszy i można go kupić już za mniej niż 6 euro za litr. W gospodarstwach ekologicznych we Francji czy krajach śródziemnomorskich cena tego oleju może dochodzić nawet do 100 dolarów za litr. Jednak olej orzechowy możemy też tłoczyć w domu. Należy zaopatrzyć się w tym celu w specjalną ręczną lub elektryczną prasę do wyciskania oleju.

Właściwości zdrowotne oleju orzechowego

Olej ten zawiera w sobie kwasy linolenowy (omega-3), linolowy (omega-6), oleinowy, elagowy, niewielka ilość nasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy A, B i E. Jedna jego łyżka pokrywa połowę zapotrzebowania na kwasy omega-3 i 10% zapotrzebowania na witaminę E. Obniża ciśnienie tętnicze i cholesterol LDL. Działa też przeciwzapalnie i przeciwstresowo. Dlatego jest polecany osobom cierpiącym na nadciśnienie i mającym problemy z sercem. Wpływa tez korzystnie na pracę mózgu i zalecany jest osobom uczącym się i pracującym intelektualnie. Dzięki zawartości witamin A i E polecany jest też dla osób z problemami skórnymi. Ułatwia pozbycie się egzemy i opryszczki, łagodzi objawy łuszczycy i opóźnia procesy starzenia skóry. Zawarty w oleju orzechowym kwas elagowy unieszkodliwia substancje rakotwórcze i pomaga na zatrucia i bóle żołądka.

Olej orzechowy w kosmetyce

Również w kosmetyce olej orzechowy ma duże zastosowanie. Dzięki dużej zawartości kwasów tłuszczowych nadaje skórze miękkość i sprężystość. Przynosi ulgę suchej, wrażliwej i zniszczonej skórze. Nawilża i regeneruje skórę dojrzałą, zapobiega powstawaniu zmarszczek. Jest naturalną ochroną przeciwko promieniom UV. Można go nanosić bezpośrednio na skórę jako olejek do masażu. Stosowany jest też w kremach do wysuszonych dłoni, pod oczy, kosmetykach do cery dojrzałej, alergicznej, wrażliwej czy suchej. Może być też stosowany do pielęgnacji przesuszonych włosów, może jednak przyciemnić ich kolor.

Inne zastosowanie oleju z orzechów włoskich

W dawnych czasach olej orzechowy był często używany przez malarzy do produkcji farb i zabezpieczania obrazów. Jest tez używany do utrwalania wyrobów z drewna, a zwłaszcza tych, które mają kontakt z żywnością. Jest też używany przez producentów drewnianych elementów broni.

 

Autor: Redakcja Bakalie.com